Nu het weer wat warmer wordt en de warme truien langzamerhand wat vaker in de kast blijven hangen, wordt het weer tijd voor lichtere kleding. Je t-shirt inkorten is een super leuke manier om een twist te geven aan kleding die je al hebt. Of als je al je ‘nieuwe’ kleding tweedehands koopt zoals ik, dan is het fijn om de skills te hebben om de kleding nét even wat passender te maken. Bevrijd jezelf van dat overschot aan stof en crop je t-shirt, blouse of top. Maak het eigen!
In deze blog laat ik je zien hoe ik mijn groene gestreepte HUF t-shirt, dat ik scoorde op Vinted, inkort met mijn naaimachine.
De ‘before’
Voor mij persoonlijk heeft het inkorten van mijn t-shirts nog een ander voordeel, namelijk dat ze dan net wat beter vallen dan wanneer ik ze lang laat. Ik draag zelf graag t-shirts die ‘bedoeld zijn’ voor mannen, vanwege de ruime mouwen en ruimte rondom het bovenlichaam. (Ja, ik hou van comfort) Maar vanwege mijn bredere heupen, zitten ze altijd awkward en strak aan de onderkant. Ik prop ze soms in mijn high-waist jeans, maar het nadeel daarvan is dat ik dan een hele hoop bulk krijg rondom mijn middel.
Al die extra stof dat in de weg zit… Ook nog eens warm in de zomer… Nope. Ik gun mezelf lekkere breezy t-shirts en tops deze zomer. Dus gaat de schaar erin. Apart hoe bevrijdend dat voelt. Hieronder laat ik je een stappenplan zien voor het inkorten van jouw t-shirt. Let’s go!
Kies de juiste naald
Voor dit shirt gebruik ik een tweelingnaald voor stretchstoffen. Dat doe ik met twee redenen.
→ Als eerst omdat ik dezelfde professionele look en afwerking wil bereiken die de mouwen van dit t-shirt ook hebben.
→ Als tweede omdat mijn t-shirt een stof is met stretch. Een tweelingnaald maakt een stiksel dat kan meerekken en dus niet knapt wanneer er spanning op staat. Gaat ‘ie weer langer van mee!
Kies je garen
Kies garen dat lijkt op het originele stiksel. Juist een hele andere kleur kiezen kan ook een vet effect hebben. Wind nu wat van het garen op een leeg tweede spoeltje. Bedraad je machine zoals normaal, maar dit keer met twee draden tegelijk. Steek het ene draad in de linkernaald van je tweelingnaald en het andere draad in de rechternaald van je tweelingnaald.
Afspelden en knippen
Speld het t-shirt op de juiste afstand af. Ik doe dat voor de spiegel terwijl ik het t-shirt aan heb, zodat hij rondom de juiste lengte krijgt. Knip het t-shirt 2 centimeter vanaf de lijn met spelden af. Mijn t-shirt heeft streepjes, dus ik hoefde alleen maar de goede lijn te volgen. Gebruik, als je dat prettig vindt, kleermakerskrijt of een markeerpen om een lijntje te trekken waarlangs je kunt knippen.
Strijken
Vouw en strijk de rand van de stof 2 centimeter naar de verkeerde kant van de stof, langs de lijn met spelden.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.
Naaien
Naai nu helemaal rondom, met een naadtoeslag van 2 centimeter. Let op: leg tijdens het naaien de goede kant van de stof naar boven, want het stiksel ziet er boven en onder anders uit.
Let op: met een tweelingnaald kun je niet achteruit naaien. Om dat op te lossen kun je het eind van het stiksel met het begin van je stiksel overlappen.
Voor het beste resultaat naai je langzaam, en zorg je dat de rand van de stof (die tijdens het naaien dus aan de achterkant van je stof zit) tussen de twee naalden loopt. Zo zorg je ervoor dat de rand van de stof aan de achterkant automatisch afgelockt wordt. Dat is het leuke van werken met een tweelingnaald!
Nice, je t-shirt is ingekort. Voor een professioneel eindresultaat strijk je het geheel nog even. Dan lijkt het alsof het altijd al zo geweest is.
Extra tips
→ Wist je dat je deze techniek niet alleen bij het inkorten van je t-shirt kunt gebruiken, maar ook bij iedere andere gebreide stof met stretch (ook wel tricot genoemd, Frans woord voor ‘gebreid’). Bijvoorbeeld ook aan de pijpen van flared leggings of fietsbroekjes.
→ Heb je geen tweelingnaald? Je kunt ook een gewone naald voor stretchstoffen gebruiken. Let erop dat je dan wel een zig-zag steek, of een andere steek die kan meerekken, gebruikt. Je krijgt dan natuurlijk wel een andere look dan dat je met de tweelingnaald krijgt. Het beste raadpleeg je de handleiding van je machine om te zien welke stretch-steken jouw machine naait met een gewone naald.
→ Heeft jouw stof geen stretch? Je kunt een universele tweelingnaald gebruiken, maar ook een gewone rechte steek. Bij dat laatste krijg je dan natuurlijk wel een andere look dan dat je met de tweelingnaald krijgt.
De ‘after’
Ik hou ervan om mijn kleding passend(er) te maken. Onze lichamen zijn allemaal anders en ik ben hopelijk niet de laatste die je zal vertellen: confectiematen zijn een leugen! Fun fact: de tweedehands Levi’s jeans op de foto heeft ook ingekorte broekspijpen en elastiek in de heupband. Net zo als 90% van mijn andere broeken trouwens.
Hoe tof is het dat je dat gewoon lekker zelf kunt doen.
Meer inspiratie? Check ook mijn andere blogs eens.
Welk t-shirt of kledingstuk ga jij inkorten? Veel plezier met naaien en laat maar weten als je vragen hebt!
Cheers,
(Maar jij mag Soof zeggen)