Zo kun je een rechte steek naaien op een naaimachine

Door: Sophie ten Wolde Tutorials

Een normale, rechte steek naaien met de naaimachine: hoe doe je dat? Hoe ziet een rechte steek er eigenlijk uit en waar gebruik je hem voor? Ik laat het je zien! Zodra je deze skill onder de knie hebt, gaat er een wereld aan naaiprojecten voor je open. In mijn ervaring kun je er 90% van de naaiprojecten mee maken. Het is niet moeilijk! Wil jij leren hoe je een rechte steek naait op (zo goed als) iedere naaimachine? Lees dan gauw verder.

Wat is een rechte steek en wanneer gebruik je deze?

Een rechte steek is de meest basic, maar tegelijkertijd allround steek die je kunt naaien met een naaimachine. Over het algemeen wordt deze gebruikt om twee stukken stof aan elkaar vast te naaien. Hieronder zie je een rechte steek in rood naaigaren.

Kijk maar eens naar de kleding die je aan hebt. Vaak vind je hier ook één of meerdere rechte steken. Soms zichtbaar (op een achterzak bijvoorbeeld), soms onzichtbaar (om stofdelen aan elkaar te maken, hiervoor moet je het kledingstuk binnenstebuiten draaien. Goed zoeken).

→ Eigenschappen van een rechte steek

Voorbereiden voordat je begint met naaien

Voordat we onze rechte steek kunnen oefenen, moeten we controleren of onze naaimachine juist is ingesteld. Loop de volgende punten na.

→ De machine is op de juiste manier ingeregen met naaigaren, zowel het bovendraad als het onderdraad.

→ De draadspanning staat op de juiste instelling. Tip: zet de draadspanning om mee te beginnen op stand 5. Dit is de meest gemiddelde stand. Verder afstellen kan later nog.

→ De steeklengte staat op 4 millimeter. Zo krijg je mooie, grote en duidelijk zichtbare steken. Perfect voor deze oefening!

→ De steekselectie van je machine staat op de rechte steek-stand.

→ Er zit een machinenaald, passend bij de dikte van je stof, in je machine. Niet onbelangrijk 🙂

Grote tip: als je deze termen moeilijk vind, lees dan eerst even de handleiding van je naaimachine. Neem een momentje om te begrijpen wat er staat. Probeer deze stap niet over te slaan, want het kan je een hoop frustratie schelen. Heb je een oudere naaimachine? Door het typenummer van de machine in te typen op Google, kun je vaak de handleiding terugvinden.

Klaar? Dan vind je hieronder een stappenplan voor het naaien van een rechte steek.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

  Een rechte steek naaien: volg deze stappen

  1. Draai de naald met het grote handwiel op je naaimachine naar het hoogste punt. Draai hierbij altijd naar je toe, nooit van je af.
  2. Zet het voetje omhoog met het hiervoor bedoelde hendeltje op je machine. Deze zit vaak aan de achterkant.
  3. Leg je stof onder het voetje.
  4. Zet het voetje weer omlaag.
  5. Druk op het voetpedaal, maar let op: begin langzaam! Naai drie steken.
  6. Druk de knop voor achteruit naaien in en naai drie steken langzaam achteruit, over het stiksel van de vorige stap heen. (Dit doen we zodat je het stiksel niet makkelijk los kunt trekken. Dit doen we bij ieder stiksel die we naaien. Je noemt dit aanhechten.)
  7. Naai nu een rechte lijn vooruit. Een centimeter of 10.
  8. Bijna klaar! We gaan nu afhechten. Druk de knop voor achteruit naaien in en naai drie steken langzaam achteruit, over het stiksel van de vorige stap heen. Naai nu weer drie steken vooruit.
  9. Haal je voet van het voetpedaal.
  10. Je stiksel is klaar. Zet het naaivoetje omhoog. Je kunt nu de stof onder je naaimachine vandaan halen en het naaigaren doorknippen.

  Knop om achteruit te naaien
  De manier waarop je af- en aanhecht is bij veel machines anders. Mijn naaimachine uit de jaren ’70 heeft een grote metalen schuif die ik omlaag moet drukken. Modernere machines hebben hiervoor een wat subtieler knopje. Zoek in ieder geval naar een icoontje van een omgedraaide pijl.

  Projecten om je rechte steek te oefenen

  Zoek je leuke beginnersprojecten om je rechte steken te oefenen? Zoek niet verder! Ik heb drie super gave projecten op Etsy staan. Het zijn downloads die direct na aankoop in je inbox zitten. Heb je liever een envelop met patroonbladen waar je direct de schaar in kunt zetten zodra ze op de deurmat vallen? Die heb ik ook! Gemaakt voor beginners, met liefde door mij ontworpen <3 Zie ik je op Etsy?

  Een vlaggenlijn
  Bulk-zakjes
  Een wikkel-etui

  Check ook eens mijn blogpagina bomvol andere blogs over naaien. Hopelijk helpt dit je vooruit! Lukt het niet? Laat het gerust weten in de reacties, of stuur me een mailtje. Dan probeer ik je zo goed als ik kan te helpen.

  Cheers,

  (Maar jij mag Soof zeggen)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *