In deze blogserie geef ik je tips en handvatten om een vliegende start te maken achter de naaimachine. Ja, ook jij die nog nooit met 1 vinger een naaimachine hebt aangeraakt ๐ Jij kan het ook!
โ Tip: bookmark deze blogreeks zodat je hem altijd terug kunt vinden.
Mijn Beginnen met naaien blogserie
Deel I โ Beginnen met naaien? โ deze 8 tools heb je nodig
Deel II โ Beginnen met naaien? โ zรณ werkt je naaimachine
Deel III โ Beginnen met naaien? โ dit kun je oefenen
Als je de vorige twee blogs gelezen hebt, dan ben je helemaal klaar om achter de naaimachine te kruipen. Ik werk hieronder een paar oefeningen uit die je kunt doen om een gevoel te krijgen voor het naaien.
Een paar laatste tips voor we beginnen met naaien
Pak je naaigaren erbij en rijg je naaimachine in zoals beschreven in de handleiding van je machine. Eerst het onderdraad, en vervolgens het bovendraad. (Ik kan je hier niet mee helpen omdat dit proces per machine verschillend is. Vragen kan je natuurlijk altijd stellen in de reacties hieronder!)
Houd nog even goed rekening met de volgende punten:
- Zorg dat er altijd 7-10 centimeter boven- en onderdraad uit je machine steekt. Zo worden de draadjes niet de machine ingeslurpt, en krijg jij gewoon mooie nette steken.
- Ga langzaam. Druk het voetpedaal niet te hard in, zeker in het begin. Naai bij voorkeur een beetje te langzaam. Sneller gaan kan later wel.
- Let erop dat je je vingers weghoud van de naald. Je moet aardig je best doen om je vingers aan elkaar te naaien hoor (het is mij nog nooit gelukt), maar probeer je vingers weg te houden van het gebied onder het naaivoetje.
- Haal je voet van het pedaal wanneer je niet actief aan het naaien bent. Zo voorkom je dat je per ongeluk de machine laat draaien. Niet zo handig wanneer je bijvoorbeeld net je naald aan het vervangen bent…
- Trek nooit aan de stof. Niet aan de voorkant, maar ook niet aan de achterkant. Daar is de transporteur voor bedoeld! Doe je dat wel, dan kan je naald breken, met alle gevolgen van dien.
Oefening 1
Een rechte steek naaien
De rechte steek is de meeste ‘basic’ steek en waarschijnlijk ook degene waar je het meest mee zal naaien in de toekomst. Laten we daar eens mee beginnen.
- Gebruik de steekselectie op je naaimachine om de rechte steek te selecteren.
- Bereid je stof voor
We willen twee stukjes stof aan elkaar naaien. Twee lapjes van 15 x 15 centimeter zouden nu prima volstaan. Leg deze bovenop elkaar. Zonodig kun je ze tijdelijk aan elkaar spelden met enkele speldjes. - Zorg dat de naald in zijn hoogste positie staat
Dit doe je met het grote wiel aan de rechterkant van de machine. Draai deze langzaam naar je toe totdat de naald zo ver mogelijk omhoog staat. - Zet het naaivoetje omhoog
Gebruik het hendeltje (die vaak aan de achterkant van de machine zit) om het naaivoetje omhoog te klappen. - Plaats je stof onder het voetje
- Zet het naaivoetje weer omlaag
- Druk heel langzaam op het voetpedaal om de machine te laten draaien
- Rond af
Wanneer je stof ‘op’ is en je niet verder kunt, haal je je voet van het pedaal. Draai opnieuw aan het handwiel om de naald in zijn hoogste positie te zetten. Je kunt nu het naaivoetje weer omhoog klappen en de stof eronder weghalen. Het enige dat je nog rest, is het afknippen van de draden.
Woehoe, je hebt je eerste steken gezet! ๐ Probeer dit eens een paar keer opnieuw, totdat je een beetje een gevoel hebt voor hoe de machine reageert. Je kunt gewoon hetzelfde stukje stof gebruiken.
Oefening 2
Een curve naaien
Laten we in plaats van een strakke lijn eens een bocht proberen te naaien.
Volg stap 1-7 uit de eerste oefening.
- Draai terwijl je naait heel langzaam de stof heen en weer.
Forceren is niet nodig. Probeer maar eens om een golfende lijn te maken.
Oefening 3
Een scherpe hoek naaien
Wanneer je iets naait, maak je natuurlijk nooit alleen maar rechte lijnen of bochten. Soms maak je ook hoeken van 90 graden of minder.
Dit is hoe je een scherpe hoek maakt tijdens het naaien:
Volg stap 1-7 uit de eerste oefening.
- Stop halverwege de stof met naaien. Gebruik het handwiel om de naald zo ver mogelijk omlaag te zetten.
- Zet het naaivoetje omhoog
- Draai de stof 90 graden
- Zet het naaivoetje weer omlaag
- Naai verder
Snap je ‘m? We gebruiken dus eigenlijk de naald als ‘as’, om de stof omheen te kunnen bewegen. Dat kan alleen als de naald helemaal omlaag staat.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.
Oefening 4
Af- en aanhechten
Je steekt uren in een naaiproject. Hoe zonde zou het zijn als je steken na een tijdje allemaal loslaten en je project uit elkaar valt? Om dit te voorkomen hechten we altijd, bij ieder stiksel, af en aan. We doen dat door aan het begin en eind enkele steken over ons eigen stiksel te naaien.
Dit is hoe je aanhecht:
Volg stap 1-7 uit de eerste oefening.
- Naai drie steken vooruit
- Naai nu drie steken achteruit
Gebruik hiervoor de knop of het hendeltje op je machine waarmee je achteruit naait. Zorg ervoor dat je over je eigen stiksel naait - Naai je stiksel verder, tot je niet verder kunt
Klaar? Dit is hoe je afhecht:
- Naai weer drie steken achteruit, over je eigen stiksel heen.
- En naai opnieuw drie steken vooruit.
Zo. Probeer nu maar eens om dat stiksel los te krijgen. Die zit hardstikke vast!
Goed gedaan! En, hoe is het je vergaan? Gaandeweg zul je leren hoe je je machine het best gebruikt. Ik denk dat je met bovenstaande oefeningen een heel goed beginnetje te pakken hebt.
Gratis download
Het bewegen van de stof terwijl de machine loopt is een nuttige oefening. Hoe meer je het doet, hoe meer je leert hoe je je handen en je voet (op het pedaal) kunt laten samenwerken om de machine te laten doen wat jij wil. En daar krijg je natuurlijk de allermooiste projecten van!
Ik heb een worksheet gemaakt waarmee je het maken van rechte steken, bochten en scherpe hoeken kunt oefenen ๐ Je kunt hem hieronder gratis downloaden. Print hem uit en leg hem onder je naaivoetje, zoals je dat ook met stof zou doen. En oefenen maarrr.
Met de kennis van de afgelopen drie blogs ben je al een heel eind. In het volgende deel van deze serie zal ik je wat leuke projecten laten zien die je kan maken. Ik ken een paar leuke DIY’s die heel geschikt zijn voor beginners. Deze blog ben ik op het moment nog aan het schrijven, maar hij komt eraan! Wil je een update ontvangen wanneer deze vervolgblog live staat? Volg me dan even op Instagram: @zegmaarsoof.
Vragen over dit stukje? Laat het hieronder weten!
Cheers,
(Maar jij mag Soof zeggen)