Beginnen met naaien? Deze 8 tools heb je nodig (blogserie deel I)

Door: Sophie ten Wolde Tutorials

Je wilt beginnen met naaien maar je weet niet waar je moet beginnen. Al die blogs, stoffenwinkels, tips, forums, naaipatronen, tutorials, video’s… het is nogal overweldigend, of niet? Daarnaast zijn er online heel veel tips te vinden voor gevorderden, maar voor absolute beginners klinken er krekels. Zo jammer, want naaien en werken met naald en draad is een fantastische vaardigheid waarvan ik zeker weet dat de wereld er een stukje beter van zou worden, als meer mensen het zouden doen.

Met deze blogserie hoop ik de drempel iets voor je te kunnen verlagen. In deze blogserie geef ik je tips en handvatten om een vliegende start te maken achter de naaimachine. Ja, ook jij die nog nooit met 1 vinger een naaimachine hebt aangeraakt 🙂 Jij kan het ook!

→ Tip: bookmark deze blogreeks zodat je hem altijd terug kunt vinden.

Mijn Beginnen met naaien blogserie

Deel I – Beginnen met naaien? – deze 8 tools heb je nodig
Deel II – Beginnen met naaien? – zó werkt je naaimachine
Deel III – Beginnen met naaien? – dit kun je oefenen

We gaan beginnen met de absolute bottom-line: wat is nou het allerminst dat je nodig hebt wanneer je wil beginnen met naaien?

Een naaimachine

Een beetje een inkoppertje is het wel natuurlijk: de naaimachine. Naaien kun je ook met de hand doen, gewoon met naald en draad, maar in deze blogreeks doe ik de aanname dat je wilt leren naaien met een naaimachine.

Waarom je een naaimachine zou gebruiken en niet met de hand zou werken? Dat is niets meer dan een kwestie van snelheid en is voor iedereen een persoonlijke voorkeur.

Waar vind je een naaimachine?

Er zijn verschillende manieren om aan een naaimachine te komen. Belangrijk is om te overwegen welk budget je hiervoor beschikbaar hebt. Nieuw zijn ze namelijk te koop in een zeer breed spectrum aan budgetten: van 120 euro voor een absolute basic, tot ruim in de duizenden euro’s voor computergestuurde naaimachine’s met touchscreens en meer steken en functies dan je ooit nodig zult hebben. Ook voor een laag budget zijn er meer dan genoeg opties.

→ Voor een laag budget (0 – 40 euro)

Vraag eens rond

Heb je een laag budget? Geen enkel probleem. Wat ik het eerst zou doen, is eens rondvragen in je omgeving of er iemand is met een naaimachine die ongebruikt op de plank staat. Het zal je verbazen hoeveel mensen er een hebben zonder hem te gebruiken. Op Facebook of op Instagram bijvoorbeeld. Zo’n machine kun je vaak gratis of voor een paar tientjes overnemen. Het mooie hiervan is dat je vaak nog kunt achterhalen wat de voorgeschiedenis van de machine is. Hoe oud is hij? Hoeveel is hij gebruikt? Wanneer heeft hij voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad? Ik heb zelf jarenlang op de oude vintage naaimachine’s van mijn oma gewerkt en dat beviel me altijd uitstekend.

Marktplaats/Facebook Marketplace/kringloopwinkel

Lukt dat niet? Dan kan ik je aanbevelen eens op Marktplaats, Facebook Marketplace of bij de kringloopwinkel te gaan kijken. Ik kom daar regelmatig en zie daar vaak leuke machine’s voor een klein prijsje. Controleer wel altijd even of de voeding en het voetpedaal erbij zitten en of, in het geval van de kringloopwinkel, de machine gecheckt is door een medewerker.

Heb je een tweedehands naaimachine gescoord? Wanneer je het typenummer dat op de machine staat intypt op Google, vind je hoogstwaarschijnlijk de handleiding dat erbij hoort.

Je kunt ook mooie dingen maken met een tweedehands machine!

Beginnen met naaien
Beginnen met naaien
naaimachine kopen tips

→ Voor een gemiddeld budget (40-150 euro)

Tweedehands machine + servicebeurt

Met een laag budget kom je al heel ver als beginnend naai(st)er, met een gemiddeld budget kun je net wat meer. Een oude machine een onderhoudsbeurt geven bijvoorbeeld. Afhankelijk van de staat van je tweedehands machine moet je daarbij denken aan een investering van zo’n 40-70 euro. Bij een servicebeurt wordt de machine van boven tot onder gecontroleerd en weer in topconditie gebracht. Dit verlengt de levensduur van je machine aanzienlijk en kan ik van harte aanbevelen. Mijn naaimachine uit de jaren ’70 loopt altijd weer als een zonnetje wanneer ik hem opgehaald heb.

Of een nieuwe machine

Toch liever nieuw kopen? Met dit budget is dat mogelijk. Er zijn Singer naaimachine’s die beginnen bij 120 euro. De functies die daarop zitten zijn absoluut voldoende voor een beginner en volstaan voor een gevorderde naai(st)er ook prima. Opnieuw ter vergelijking: mijn oma’s oude naaimachine heeft 6 verschillende steken waarvan ik er maar 2 regelmatig gebruik. 80% van de projecten kan ik hier prima mee naaien. De dingen die ik niet kan naaien met deze vrij basic machine, zoals bijvoorbeeld knoopsgaten, kan ik ook met de hand doen.

→ Voor een hoog budget (150+ euro)

Heb je wat meer geld om uit te geven aan een (al dan niet nieuwe) naaimachine? Dan ligt de wereld aan je voeten. Tegenwoordig hebben nieuwe machine’s met een budget van 150+ euro meer dan genoeg functies waar je als beginner mee kunt starten met naaien. Vooral de duurdere 400+ euro machine’s zitten volgepropt met gadgets, accessoires en ‘handige’ tooltjes. On the flipside: al die functionaliteiten kunnen ook verwarrend zijn voor de kersverse beginner. Ik raad altijd af om met zo’n machine te beginnen met naaien. Uit ervaring weet ik dat het je meer overwhelm dan plezier op gaat leveren en dat is enorm zonde. Het hoeft echt niet, dus bewaar deze investering lekker voor later!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

    Stoffen

    Ah, ja… de stoffen. Loop jij ook al kwijlend en met jeukende vingers door de plaatselijke stoffenzaak, als een kind in een snoepwinkel? Wacht even, voordat je je hele bankpas leegtrekt! Als beginner ga je voorlopig voldoende hebben aan een paar proeflapjes om mee te leren naaien. Je hebt nog geen meters en meters katoen in 16 verschillende kleuren nodig om deze vaardigheid te leren, hoe verleidelijk het misschien ook is. Sterker nog: je zult misschien spijt krijgen van deze aankoop, wanneer je leert met welke stoffen je eigenlijk graag naait.

    Hou het voorlopig liever minimalistisch. Mocht je straks toch het naaien er voor eens en voor altijd bij neer leggen omdat je het niet zo leuk vindt als verwacht, dan blijf je in ieder geval niet zitten met bakken vol stof die je nooit zult gebruiken.

    Waar vind je proeflapjes?

    Kringloopwinkels puilen uit van de stoffen om steken op te oefenen! Er is altijd wel een hobbyhoek of textielafdeling waar je de tweedehands stoffen kunt vinden. Zo niet, kijk dan eens of je er oude kussenhoezen of gordijnen kunt vinden. Je hebt zo voor heel weinig geld flink wat materiaal om mee te oefenen: heel economisch verantwoord en duurzaam. Want: het duurzaamste materiaal dat er is, is het materiaal dat al bestaat.

    Ook blijft zo je impact op onze mooie planeet laag. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het kopen van een nieuwe naaimachine.

    Gereedschappen

    Maar welke tools zijn verder nog handig om in de buurt te houden als je gaat beginnen met naaien? Helemaal niet veel.

    Deze 6 gereepschappen zijn de bottom-line. Alle ‘gadgets’ die daar nog bij komen, zijn op den duur leuk om te hebben, maar zijn zéker niet essentieel.

    Beginnen met naaien
    Beginnen met naaien

    Een paar cruciale tools: een stofkrijtje, een stofschaar en spelden

    Voor je allereerste project ga je niet meer nodig hebben dan bovenstaande: een naaimachine, stof en een paar tools. Vanaf hier kun je langzamerhand gaan upgraden naar specifiekere gereedschappen, maar dit lijstje is een uitstekend beginpunt.

    Verder lezen in deze blogserie?
    Klik hier om naar de volgende blog in de reeks te gaan.

    Vragen over dit stukje? Laat het hieronder weten!

    Cheers,

    (Maar jij mag Soof zeggen)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *