Kringloopwinkelen: zo vind je de mooiste tweedehands stoffen

Door: Sophie ten Wolde Kringloopwinkelen

Als je duurzaam naait, maak je door minder weg te gooien en meer te recyclen de grootste impact. Door stoffen te gebruiken die al bestaan, zorg je ervoor dat er geen nieuwe grondstoffen aangeraakt hoeven te worden voor een nieuwe jurk, tas of t-shirt. Het kopen van tweedehands stoffen bij de kringloopwinkel is dus een hele grote stap in de goede, groene richting.

stoffen vinden kringloopwinkel

De kringloopwinkel is dé plek waar je tweedehands stoffen als hobbynaai(st)er kunt vinden. Toegegeven: in mijn ervaring is 90% van de stoffen in kringloopwinkels niet heel geschikt voor een naaiproject. Maar die gouden overige 10%… die zijn het schatzoeken helemaal waard!

In deze blog deel ik een paar tips om de mooiste stoffen bij de kringloop te vinden, zodat jij straks met een tas vol bijzonders weer naar buiten loopt.

Inhoudsopgave

 1. Vind de textielafdeling
  De oude gordijnen
  De tafelkleden en tafellopers
  Bedtextiel
  XXL-kleding, vooral de kapotte en de bevlekte
  Overige lappen
 2. Er is genoeg voor iedereen
 3. Lees het label
 4. Vaak, heel vaak een kijkje nemen
 5. Dubbelcheck op vlekken
 6. En dan nog even wassen
 7. Ter conclusie

Met tweedehands stoffen van de kringloopwinkel kun je van alles maken. Scrunchies bijvoorbeeld. Of vlaggenlijnen. En het leuke is: kringloopwinkels zitten overal! Grote, kleine. Rommelige en mega goed georganiseerde. Zoek je er een bij jou in de buurt? Kijk dan eens op allekringloopwinkels.nl. Daar vind je een overzicht van meer dan 2000 kringloopwinkels in Nederland.

Tip 1: vind de textielafdeling

Bijna altijd hebben kringloopwinkels een textielafdeling waar je tussen de tweedehands stoffen kunt neuzen. Kijk hier eens tussen:

→ De oude gordijnen

Geplooide gordijnen bevatten verrassend veel vierkante meters stof! En de stof is lekker stevig. Perfect voor een tas. Zo maakte ik er een paar tote-bags van voor mijn Etsy-shop.

→ De tafelkleden en tafellopers

Vaak zijn alleen de randen afgewerkt met een rolzoom, maar verder zijn dit vaak hele mooie, rechthoekige stukken stof.

→ Bedtextiel

Bedtextiel is vaak gemaakt van 100% katoen omdat dat een goed ademende stof is. Dat is een hele fijne stof om mee te naaien. Plus, bedtextiel heeft vaak ontzettend leuke patroontjes.

→ XXL-kleding, vooral de kapotte en bevlekte

Ooit vond ik een grote kimono gemaakt van fijn, wit katoen. Op meerdere plekken zelfs dubbellaags. Er zaten op sommige plekken donkerbruine spetters op. Ik besefte me dat, ook al als iemand een tweedehands witte kimono zou willen kopen, die vlekken een grote afknapper zouden kunnen zijn. Er was geen manier om, daar in die winkel, zeker te weten of die vlekken er nog uit zouden gaan. Maar ik, als hobbynaaister, kon daar met mijn stofschaar makkelijk omheen knippen en de stof alsnog tot zijn volle potentie benutten.

Kapotte en bevlekte oversized kleding zijn dus een perfecte duurzame keuze om te gebruiken voor je naaiproject, omdat die bijna zeker ergens op een afvalberg belanden.

→ Overige lappen

Soms vind ik ‘onaangeraakte’ lappen stof of knipresten, waarvan het lijkt alsof die recht van de stoffenmarkt komen. Misschien dat een mede-naai(st)er een miskoop heeft gedaan. Of dat ze de naaikamer eens goed hebben uitgeruimd. Goed zoeken, ze zitten er echt bij!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

  Er is genoeg voor iedereen

  Misschien een klein zijspoortje, maar toch eentje die ik belangrijk vind om te benoemen. Ik kom wel eens felle argumenten tegen van mensen die vinden dat we de tweedehands stoffen in de kringloopwinkel moeten laten hangen voor mensen met wat minder geld. Omdat het vinden van mooie spullen voor hun al moeilijk genoeg is. En dat het zonde is om een schaar te zetten in spullen die nog prima bruikbaar zijn.

  Het is belangrijk om te begrijpen dat we een wereldwijd textielafvalprobleem hebben. Wereldwijd produceren we meer textiel dan we ooit kunnen opbruiken. Soms wordt weggegooide kledij uitgevoerd naar landen buiten de EU (wat al een probleem an sich is), maar de overgrote meerderheid (87%) komt in de verbrandingsoven of op stortplaatsen terecht. Dat is pas zonde, toch? Geloof me als ik zeg: er is genoeg afgedankt textiel voor iedereen. De kringloopwinkels zullen voorlopig nog niet leegraken.

  Enfin, misschien schrijf ik daar later nog een ander stukje over… Laat het me weten als je dat interessant vindt!

  Tip 2: lees het label

  Tenzij je een expert bent, is het heel moeilijk in te schatten waar een stof van gemaakt is. Maar dat is wel belangrijk om een inschatting te kunnen maken of de stof geschikt is voor het project dat je in je hoofd hebt.

  Voorbeeldje: je kijkt bij de kledingafdeling tussen de sjaals. Die zijn veelal gemaakt van polyester (=plastic), maar soms ook van zijde of kasjmier. Bingo! Dan is deze stof opeens zeer geschikt om te verwerken tot kleding. Een topje bijvoorbeeld. Of nachtkleding. Check dus het label, als die er nog aan zit.

  Tip 3: vaak, heel vaak een kijkje nemen

  Niet altijd hangt er wat bij. Soms beperkt het aanbod zich tot het muffe en ouwbollige. Soms past het soort stof gewoon niet bij wat je in je hoofd hebt. De sleutel: vaak terugkomen. Ik heb er inmiddels mijn hobby van gemaakt om kringloopwinkels te bekijken. Er ligt telkens wat anders. Misschien is het zelfs wel goed om je verwachtingen aan te passen en er vanuit te gaan dat je juist niks zult vinden. Die 10% van de keren dat je dan wél iets meeneemt zijn dan extra euforisch!

  Daarnaast: hoe vaker je komt, hoe sneller je zult opmerken wanneer de dagen zijn dat er nieuwe items in de winkel komen te hangen. Dan wordt je dus een expert. Oké… en ben je ook wel een beetje geobsedeerd 🙂

  Een paar dingen die ik met 100% tweedehands stoffen en materialen heb gemaakt…

  stoffen vinden kringloopwinkel
  stoffen vinden kringloopwinkel
  stoffen vinden kringloopwinkel
  stoffen vinden kringloopwinkel

  Tip 4: dubbelcheck op vlekken

  Ik benoemde het net al even: stoffen met vlekken zijn eigenlijk de perfecte duurzame keuze, omdat die bijna zeker ergens op een afvalberg belanden. Je kunt eromheen knippen.

  Zorg er wel voor dat je de stof in de winkel actief checkt op vlekken, zodat dat ook echt een keuze is. Ik heb wel eens opgevouwen gordijnen zo, hup, in mijn winkelmand gedaan. Daarna kwam ik er thuis achter dat 50% niet bruikbaar was door wat grote bruine cirkels die erop zaten. Dan kom je wel van de koude kermis thuis. Ik dus balen.

  Vouw alle stoffen even open in de winkel, zodat je weet waar je aan begint.

  Was je tweedehands stoffen uit de kringloopwinkel

  Het spreekt voor zich dat je bij thuiskomst de stoffen even lekker moet wassen. Ik doe er vaak nog een paar druppels etherische olie bij, zodat ze ook nog eens lekker fris ruiken. Wanneer ik ze daarna in de kast leg, zou niemand nog kunnen zeggen dat ik de stof niet ‘gewoon’ bij de plaatselijke stoffenwinkel heb gekocht. Het grote plannen voor een duurzaam naaiproject kan dan beginnen!

  Ter conclusie
  Zelf je kleding naaien is per definitie een gigantisch traag proces, waarom zouden we dan niet nog net een klein beetje meer moeite stoppen in het duurzaam sourcen van de stoffen waarmee we ze maken? Ik voel me zelf altijd nog trotser op het eindresultaat als ik weet dat het met een zo klein mogelijke voetafdruk is gemaakt. Dan wordt het kledingstuk nog specialer.

  Hoe doe jij het? Heb jij nog meer tips om mooie tweedehands stoffen te vinden in de kringloopwinkel? Of weet jij nog manieren om toegang te krijgen tot al die metrages mooie, afgedankte stoffen? Of heb je er andere gedachten over? Laat het hieronder weten in de reacties! Lijkt me gezellig en dan kunnen we mooi wat van elkaar leren 🙂

  Cheers,

  (Maar jij mag Soof zeggen)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *