5x vreemd naaigerei van de kringloop: dit kun je ermee

Door: Sophie ten Wolde Kringloopwinkelen

Het is altijd een gok wat je aantreft, maar op de hobbyafdeling van de kringloop ligt vaak vreemd, verouderd of zelfs antiek naaigerei. Meer dan een paar cent kost dat vaak niet, dus vaak neem ik ’t mee. Vooral uit nieuwsgierigheid. In deze blog lees je over 5 van die gekke gebruiksvoorwerpen die je bijna altijd bij de kringloopwinkel tegenkomt én wat je ermee kunt doen. Want nutteloos… dat is dit naaigerei zéker niet.

naaigerei kringloop

Het raderwieltje

Een object dat eigenlijk altijd wel uit een antieke naaidoos tevoorschijn komt. Een raderwieltje heeft een houten handvat. Daar aan vast zit een metalen opzetstuk waaraan een wieltje is bevestigd. Het wieltje heeft kleine botte tandjes. Hoe de heck gebruik je zoiets tijdens het naaien?

Raderwieltjes werden (en worden) gebruikt voor het overtrekken van naaipatronen op een ander vel papier of direct op stof.

Zo gebruik je een raderwieltje:

Benodigdheden:

Stappen:

 1. Je legt een leeg vel met een naaipatroon op een ander, leeg, vel papier.
 2. Houd het vel met het naaipatroon en het lege vel papier stevig op elkaar.
 3. Nu trek je met het raderwieltje het naaipatroon over. Met de kleine botte tandjes aan het raderwieltje, maak je kleine puntjes in beide lagen papier.
 4. Haal het bovenste vel papier weg. De omtrek van het patroondeel blijft heel lichtjes op je onderste vel papier staan
 5. Het patroondeel is nu gedupliceerd op het andere vel papier en kan worden uitgeknipt.

Het voordeel hiervan is dat het bovenste vel papier met het naaipatroon zo goed als intact en bruikbaar blijft, in tegenstelling tot wanneer je het patroondeel met een schaar zou uitknippen. Dat kan ook, maar is minder praktisch wanneer er meerdere patroondelen door elkaar op het papier geprint zijn.

Carbonpapier

Waar een raderwieltje te vinden is, ligt vaak ook een vergeten restje carbonpapier te verstoffen. Als je het één tegenkomt, dan is het het waard om even te zoeken naar het ander, want het is een krachtig duo tijdens die uurtjes naaien waar het allemaal net even wat sneller mag gaan.

Dit kun je met carbonpapier

Carbonpapier, ook wel kopieerpapier of transferpapier genoemd, is een vel papier met aan één kant een laagje gekleurde was. Door het uitoefenen van druk, kun je afdrukken maken van teksten of afbeeldingen op een andere ondergrond. Ideaal tijdens het naaien, wanneer je een naaipatroon direct op je stof wilt overnemen. Carbonpapier gebruik je idealiter met een raderwieltje (zie hierboven).

Zo gebruik je carbonpapier

Leg het vel carbonpapier neer en plaats daarop je stof. Vervolgens leg je je patroondeel erop, welke je overtrekt met het raderwieltje. Er ontstaat dan een lichte afdruk van het patroondeel op je stof. Deze manier van werken scheelt een hoop tijd wanneer je nauwkeurig een patroondeel wilt overnemen. Het kopieerpapier kun je meerdere keren gebruiken.

Kaartjes met maaswol

Maaswol, ook wel stopgaren genoemd, is het geheime wapen van iedereen die geen afscheid wil nemen van die fijne, oude gebreide truien, sokken en kousen. In Oma’s tijd was kleding repareren een stuk normaler dan in het fast fashion tijdperk van nu. Daarom vind je in de hobbyhoek van de kringloop regelmatig stapels schattige papieren kaartjes met kleurrijk maaswol en ander naaigerei terug.

Te dik om te verwerken met een naaimachine, maar net te dun om traditioneel borduurgaren te zijn. Wat kun je met maaswol?

Dit kun je met maaswol

Maaswol gebruik je vaak met een wat dikkere, stompe naald met een breed oog. Die naald noem je een maasnaald. Met een over-en-onder techniek kun je een gat of een rafelige rand bedekken. Zo ontstaat er een nieuwe, stevige laag stof die de beschadigde plek bedekt.

Door de kleur van het garen te matchen met het kledingstuk, kun je zorgen dat de reparatie bijna onzichtbaar is. Door juist te kiezen voor een opvallende kleur krijg je een speelser effect dat ‘visible mending’ wordt genoemd. Wat toffe voorbeeldjes hiervan zie je in mijn blog ‘Een broek repareren met de hand: 3 manieren (beginner-friendly)’.

Andere toepassingen

Spot je kaartjes naaigaren in de kringloop, dan kun je ze ook meenemen om te gebruiken om mee te borduren, om knopen mee aan te zetten en voor allerlei andere toepassingen waar gekleurd draad voor nodig is. Shashiko bijvoorbeeld, een Japanse handwerktechniek die een combinatie is van borduren en (zichtbaar) kleding repareren.

Stopeieren of stoppaddestoelen

Nog eentje uit de tijd van Oma’s oma’s! Deze tool gemaakt van hout vind je vaak in de vorm van een ei of een paddestoel. Je zou niet denken dat dit object iets met naaien te maken heeft, maar dat doet het zeker wel.

Het gebruik ervan heeft alles te maken met het vorige punt, namelijk het repareren van kleding. Tijdens het repareren met maasgaren en een maasnaald, is het fijn om een harde ondergrond te hebben die je in je hand kunt houden. Deze stopeieren of stoppaddestoelen hebben daar de perfecte vorm voor.

Zo gebruik je een stopei of stoppaddestoel

Span je stof over het bovenste platte oppervlak en houd hem vast aan het handvast.

Een knoopnaald

Om je heel eerlijk te vertellen dacht ik voor het schrijven van deze blog dat dit tooltje een omkeernaald is. Die kun je gebruiken voor het het binnenstebuiten keren van genaaide tunnels, zoals voor scrunchies. Op zoek naar wat meer informatie hierover, kwam ik erachter dat de ‘officiële’ naam een Smyrna knoop- of haaknaald is, ook wel smyrnanaald genoemd. Poe, zo leer ik ook nog eens iets!

Een Smyrna knoop- of haaknaald lijkt wel een beetje op een normale haaknaald, maar dan met een houten handvat. De smyrnanaald herken je aan het extra stukje beweegbare metaal, vlak naast de haak aan de bovenkant. Maar waar is dit ding voor bedoeld?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

  Smyrnanaalden worden (blijkbaar, haha) gebruikt bij het knopen van bijvoorbeeld kussenslopen, wandkleden en tapijten. Hiervoor gebruik je korte stukjes wol, die met behulp van de naald aan een canvas stramien geknoopt worden. Dit soort projecten lijken mij ideaal voor het wegwerken van restjes kringloopwol.

  Niet echt naaigerei dus, maar wel bedoeld voor een toffe craft die het me waard lijkt om eens uit te proberen. Google maar eens op ‘latch hooking’, de Engelse term, of zoek het op op Pinterest, dan vind je een paar inspirerende projecten. En die speciale haken die je hiervoor nodig hebt, die liggen gewoon voor het oprapen bij de kringloop. Nice!

  Conclusie: als je ooit bijzonder (antiek) naaigerei bij de kringloop tegenkomt, gooi het dan in je winkelmand en haak, naai en repareer je weg naar een heerlijke rabbit hole van nieuwe creatieve ideeën. En wie weet, misschien ontdek je, net als ik, wat nieuwe toepassingen voor de spullen die je op de kop tikt 😉 .

  Deze blog krijgt vast en zeker een deel II. Welke bijzondere fournituren heb jij tijdens het kringloopwinkelen uitgegraven? Laten we hieronder verder kletsen!

  Cheers,

  (Maar jij mag Soof zeggen)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *