Kringloopgeluk: deze 8 prachtige stoffen heb ik gevonden

Door: Sophie ten Wolde Kringloopwinkelen

Dat ik een kringloopgekkie ben, dat wisten jullie misschien al wel. Ik heb het geluk om in de buurt te wonen van meerdere kringloopwinkels met stuk voor stuk heel fijne hobby- en textielafdelingen. Regelmatig struin ik daar een keer overheen, op zoek naar verwaarloosde materialen die een tweede (derde, vierde…) leven verdienen. Om dingen voor mijn shop mee te maken, maar ook omdat ik het een heerlijk tijdverdrijf vind. DAT is kringloopgeluk. Mag ik je mijn laatste ‘haul’ laten zien?

kringloopgeluk

Kringloopgeluk

Een van de kringlopen waar ik vaak kom, heeft een geweldige textielafdeling. In het afgelopen jaar is die meer en meer gegroeid, heb ik gemerkt. Het begon met een rek gordijnen, maar inmiddels is er een complete ruimte voor afgedankte stoffen gereserveerd. Als duurzaam naaister kan ik mijn geluk niet op! Want ook al zet ik graag de schaar in een oud gordijn; meer keuze is natuurlijk altijd beter.

Na een lange, vermoeiende dag computeren ga ik graag even naar de kringloop om mijn hoofd leeg te maken en om nieuwe inspiratie op te doen. Ondanks de hoeveelheid ‘zooi’ (met respect) die er ligt, lukt me dat daar altijd goed. Even dwalen, kijken naar oude spullen, schatzoeken zonder dat je weet wat de schat zal zijn…

Laatst deed ik er weer een rondje langs de rekken met stoffen. Eigenlijk viel het me al heel snel op hoeveel moois er tussen lag. Veel meer dan normaal eigenlijk. Vaak moet je toch een beetje graven tussen het suffige en muffige, maar deze keer zag ik stuk voor stuk stoffen aan de hangers die zo uit de lokale stoffenwinkel leken te komen. En precies mijn vibe: niet te schreeuwerige, muted kleuren. Het is me die dag gelukt om 8 prachtige modestoffen te vinden. Als nieuw! En ik heb er maar €15 voor betaald. Jackpot.

Een paar met gele tinten:

Deze cripsy geel-wit gestreepte stof
En een stevigere diagonaal gestreepte stof, dat zo maar eens een meubelstof zou kunnen zijn

Twee fijne witte basics:

Een damast-achtige katoen met een hele elegante bloemenprint
En een boterzachte, dichtgebreide knit van wat zwaardere kwaliteit

En deze showstoppers:

Een heleboel lichtblauw demin en ongeveer een vierkante meter katoen (?) met een ‘pied-de-poule’ print
En ongeveer 3 meter donkergroene ribstof, hier in het midden van de foto, waar ik he-le-maal verliefd op ben

Stoffen uit de theaterindustrie

Bij de kassa kwam ik in gesprek met een medewerker. Ik denk dat mijn enthousiasme voor de stoffen voelbaar was, want ze begon meteen te vertellen waar ze vandaan kwamen. Ze had jarenlang als naaister in de theaterwereld gewerkt, maar ging stoppen. Het werk werd haar iets te fysiek en daarnaast ze wilde graag hulp bieden in de wereld van re-intergratie. De kringloop was daar een mooi startpunt voor. Ze besloot een groot deel van haar stoffen te doneren.

Ze vroeg of ik een kijkje tussen de stoffen wilde nemen die nog niet in de winkel lagen, waar ik natuuuuurlijk ja tegen zei (ik vind de behind-the-scenes van kringlopen razend interessant). Dus volgde ik haar naar een achterkamer, waar een rek met NOG meer zo goed als nieuwe stoffen hingen. Vervolgens huilde ik van binnen een beetje dat ik niet met de auto was, want met de fiets ging ik niet meer dan één shopper met stoffen meekrijgen.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

  Wat zal ik maken met deze stoffen? Heb jij een idee? Het perfecte project? Laat het hieronder weten in de reacties, dan kletsen we verder! Ik heb trouwens nog een hoop andere blogs over duurzaam naaien en shoppen bij de kringloop. Lijkt je dat leuk, klik dan vooral verder:

  Zo vind je de mooiste tweedehands stoffen bij de kringloopwinkel >

  6 tips om duurzaam te naaien met een klein budget >

  Ik deel trouwens ook veel over mijn kringloop vondsten op Instagram en verkoop handgemaakte originals (van tweedehands textiel) in mijn webshop. Leuk als we daar connecten!

  Cheers,

  (Maar jij mag Soof zeggen)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *