Wat is een naaipatroon en waarom heb ik er één nodig?

Door: Sophie ten Wolde Duurzaam naaien

Je hebt de term ‘naaipatroon’ vast wel eens ergens langs horen komen. Je denkt vast aan een vel papier met honderd lijnen die als spaghetti door elkaar lopen. In deze blog leg ik je uit hoe waarvoor je zo’n naaipatroon kunt gebruiken. En ook… of je er eigenlijk wel een nodig hebt.

Wat is een naaipatroon?

Een naaipatroon is in feite een werkbeschrijving met een template die je kunt gebruiken voor het maken van een stoffen voorwerp, zoals een kledingstuk, accessoire, woondecoratie, etcetera. Naaipatronen bestaan over het algemeen uit twee delen:

→ Een template

Een naaipatroon heeft een template van de losse onderdelen van het te maken voorwerp.

Stel je voor: je gaat zelf een t-shirt maken. Hoewel dat misschien klinkt als 1 uniform geheel, bestaat een t-shirt eigenlijk uit meerdere onderdelen. De mouwen bijvoorbeeld. Ook heeft een t-shirt een voor- en een achterpand. Soms hebben ze ook een halsboord of een zakje aan de voorkant.

Wanneer je een naaipatroon aanschaft, zul je voor elk van deze onderdelen een template vinden. Die kun je uitknippen, op je stof leggen en vervolgens overtrekken op je stof met bijvoorbeeld een stofkrijtje. Zo heb jij precies de goede vorm die je nodig hebt voor het maken van jouw t-shirt.

→ Een werkbeschrijving

Een naaipatroon heeft ook een werkbeschrijving met uitleg hoe de delen aan elkaar gemaakt moeten worden. Zo’n werkbeschrijving kan er op allerlei manieren uitzien. Sommigen hebben foto’s die je stap voor stap laten zien wat je moet doen. Sommigen hebben illustraties en sommigen hebben alleen tekst. Dat laatste zie je gelukkig alleen nog vaak bij hele oude naaipatronen. Vroegah, in de jaren 50, hadden de mensen geen plaatjes nodig. Toen was naaien zo gewoon dat enkele zinnen uitleg al volstonden.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

  Hoe ziet een naaipatroon eruit?

  Omdat er heel veel verschillende partijen zijn die naaipatronen maken, zien ze er ook allemaal verschillend uit. Het grootste onderscheid dat je kunt maken zijn papieren naaipatronen en digitale naaipatronen.

  → Papieren naaipatronen

  Een papieren naaipatroon is gebruikelijk een envelop met daarop de werkbeschrijving. Binnenin vind je de vellen papier met de patroondelen erop geprint die je kunt uitknippen of overtrekken. Er bestaan ook naaitijdschriften. Deze hebben meerdere pagina’s met een werkbeschrijving. In het midden van het tijdschrijft zitten meerdere vellen met patroondelen erop geprint.

  Het voordeel van papieren naaipatronen is dat je en een kant-en-klaar pakketje in de brievenbus krijgt, en niks zelf hoeft te printen.

  Je kunt een naaipatroon gebruiken om bijvoorbeeld een vlaggenlijn te naaien.

  → Digitale naaipatronen

  Digitale naaipatronen zijn vaak .PDF bestanden die je kunt downloaden. Vaak hebben ze een apart bestand met de werkbeschrijving en een apart bestand met de patroondelen. Het is bij de meeste digitale naaipatronen de bedoeling dat je bladen met patroondelen zelf nog uitprint. Hele grote patroondelen kun je thuis printen op A4, waarna je de vellen op de aangegeven plekken aan elkaar vastplakt om een geheel te maken. Het tijdbesparende alternatief is dat je dit bestandje meeneemt naar een printshop en ‘m direct op een groter vel laat printen.

  Het voordeel van het online kopen van een digitaal naaipatroon is dat je, mits je een printer hebt, direct kunt beginnen met je project.

  Waarom zien naaipatronen er zo complex uit?

  Het is misschien moeilijk voor te stellen waarom de patroondelen bij een naaipatroon er altijd uitzien als een bord spaghetti. Dit heeft twee simpele redenen:

  Wat betekenen de iconen op naaipatronen?

  Naast al die lijnen staan er vaak ook een boel iconen op de naaipatronen. Pijlen, driehoekjes, cirkels… Deze iconen zijn universeel gebruikte tekens die je bijvoorbeeld vertellen waar je een knoop moet aannaaien of hoe je het onderdeel op de stof moet leggen. Ik heb mijn best gedaan om de meestgebruikte voor je op een rij te zetten:

  Naaipatronen hebben vaak een legenda die je aanvullende informatie geeft over deze tekens.

  Heb ik persé een naaipatroon nodig?

  Nee, in principe niet. Het gebruiken van een naaipatroon is geen must. Maar het kan je (creatieve) leven wel een stuk makkelijker maken, vooral als je net begint met naaien of wanneer je specifieke instructies nodig hebt. Je hoeft, in feite, het wiel niet opnieuw uit te vinden. Iemand heeft dat al een keer gedaan en heeft het ook nog eens netjes voor je op papier gezet. Fijn toch!

  Wanneer je wat verder bent gekomen in je naai-journey, kun je eens proberen om zelf een naaipatroon te tekenen. Patroontekenen is geweldig leuk, vind ik, en een hele skill op zich.

  Het is niet moeilijk
  Naaipatronen zijn er in honderd verschillende vormen, soorten en maten. Ik wil je vooral meegeven dat je je er niet door moet laten intimideren, want ze maken het naaien van kleding in mijn optiek echt leuker. Ook al zien ze er uit als iets vreselijk moeilijks – wanneer je daar eenmaal doorheen geprikt hebt, gaat er een hele wereld voor je open!

  Naaipatronen voor beginners

  Zou je het gebruiken van een naaipatroon eens uit willen proberen? Ik heb drie verschillende .PDF naaipatronen speciaal voor beginners in mijn Etsy shop. Jij kan het ook, dat beloof ik! Het enige dat je moet weten voordat je begint is hoe je met jouw naaimachine een rechte steek naait. Dan kun je deze items al leren naaien:

  Een vlaggenlijn
  Een tote-bag
  Een wikkel-etui

  Meer lezen over naaipatronen? Lees ook eens mijn andere blog: Naaipatroon kopen: 6 tips waar je op kunt letten.

  En als je dan iets moois gemaakt hebt, vergeet dan niet om een fotootje met mij te delen. Ik vind het geweldig om te zien wat je aan het maken bent!

  Cheers,

  (Maar jij mag Soof zeggen)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *