5x must-have naaigereedschap voor je naaikamer

Door: Sophie ten Wolde Duurzaam naaien

In 5 jaar heb ik best wat naaigereedschap in mijn handen gehad. Velen daarvan vond ik bij de kringloopwinkel en heb ik uit nieuwsgierigheid gekocht en, na flink wat Googlen, gebruikt. Een radarwieltje bijvoorbeeld, om naaipatronen door te slaan. Of een omkeernaald, om tunnels binnenstebuiten te keren. Sommige tools zijn simpelweg levensveranderend. In deze blog deel ik 5x must-have naaigereedschap waar ik als naaister niet meer zonder kan.

Must-have naaigereedschap

Een dubbelzijdig meetlint

Een beetje het stereotype beeld van iemand die kan naaien: iemand zit gebogen over zijn of haar naaimachine. Volledig geconcentreerd, tong uit de mond en met een meetlint om de nek.

Ja toch? En geef ze eens ongelijk. Dat meetlint hangt daar met een goede reden, als je het mij vraagt. Ze zijn ideaal! Eerder gebruikte ik alleen metalen linialen, maar inmiddels kan ik niet meer zonder mijn trusty meetlint.

Het is fijn om tijdens het naaien een voorwerp om nauwkeurig grotere maten mee te meten op ieder moment binnen handbereik te hebben. En niet alleen dan, maar ook wanneer je stoffen gaat zoeken, zelf patroondelen aan het uitwerken bent, tijdens het strijken of wanneer je tutorials volgt op blogs of Youtube.

Je hangt hem makkelijk aan een plek waar hij niet in de weg ligt (je nek, kun je ‘m ook nog eens makkelijk terug vinden) en daarnaast zijn ze t.o.v. normale linialen lichtgewicht, compact op te bergen en flexibel. Ik heb er meerdere, waarvan er eentje standaard in mijn rugzak zit. Klaar om in actie te komen.

→ Waarom dubbelzijdig?

Dubbelzijdige meetlinten hebben twee uiteinden die beginnen bij 0 centimeter en als je hem omdraait begint bij 150 centimeter (of hoe lang hij dan ook is). Op die manier kun je met ieder willekeurig uiteinde die je pakt, beginnen te meten bij 0 cm. Ik gebruikte laatst een enkelzijdige maar werd helemaal gek omdat ik de helft van de tijd naar het andere uiteinde van het meetlint moest zoeken. Grr. Het scheelt nogal wat kostbare tijd en frustratie 🙂

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

  #2

  Een Ikea-pegboard

  Hoewel iedere Pinterest-naaistudio dit ding al jaren aan de muur had hangen, heeft het toch eventjes geduurd totdat ik ook overstag ging. Ik begrijp nu waarom iedereen er zo lyrisch over is….

  Must-have naaigereedschap
  Must-have naaigereedschap
  Must-have naaigereedschap

  Het pegboard dat het mogelijk maakt om mooie dingen te creëren!

  Ken je dit? Het is een bord met gaten waar je allerlei haakjes, bakjes, nopjes, draden etc. aan kunt hangen. Je kunt hem helemaal naar eigen inzicht indelen. Typisch Ikea-vernuft, maar ZO HANDIG. Ik vind het geweldig dat ik mijn bureau nu leeg kan maken, terwijl alle gereedschappen die ik graag gebruik nog steeds binnen handbereik zijn.

  Het bureau waar ik thuis aan naai is een zit-sta bureau met een zwengel om de hoogte te verstellen. Die is ook van Ikea. De maten zijn op elkaar afgesteld en twee pegboards naast elkaar zijn daarom de perfecte breedte. Ik heb bureauklemmen erbij gekocht, zodat het pegboard meegaat wanneer ik mijn bureau omhoog of omlaag draai. Hij hangt dus nooit in de weg. Het is een droom.

  #3

  Een rolmes

  De eerste 4 jaar dat ik kon naaien, heb ik een stofschaar gebruikt om mijn patroondelen uit de stof te knippen. Deels omdat ik niet beter wist, maar ook deels omdat ik een klein beetje naief aangelegd ben. “Hoe veel beter dan een doodgewone schaar kan het nou echt zijn?”, dacht ik.

  Inmiddels ben ik ook gezwicht en op de hypetrain gestapt. En ik ga er niet meer vanaf.

  Rolmessen zijn perfect voor kleinere projecten, zoals mijn naaipatronen die ik op Etsy verkoop.

  Ik kocht mijn eerste rolmes toen ik net mijn eerste studio buitenshuis huurde. Ik zocht naar manieren om sneller te naaien, zodat ik minder tijd nodig had om producten te maken voor mijn Etsy-shop. Twintig euro vond ik het experiment wel waard. Lange linialen en snijmatten had ik al eerder verzameld, dus ik kon eigenlijk gelijk beginnen met uitproberen.

  Vooral met grote, rechte lappen stof gaat het knippen nu als een trein. Of bij het maken van een patchwork bijvoorbeeld, waarbij je op kleinere schaal werkt. Dat laatste vooral in combinatie met een quiltliniaal met een grid erop. Ik kan het van harte aanbevelen!

  Voordelen en nadelen

  Een ander voordeel van een rolmes is dat je de stof niet een paar milimeter optilt, zoals je met een schaar doet. Je snijd de stof terwijl die plat ligt in één vloeiende beweging. Hierdoor krijg je nettere snijlijnen. Een nadeel: als je hele grotere patroondelen wilt snijden met je rolmes, zoals bij een jurk of rok, moet je ook een even grote snijmat hebben. Dat heeft niet iedereen. Tja, of een vloer/tafel die flink bekrast mag worden 😀

  Zorg trouwens wel dat je een rolmes koopt met een beveiliging zoals een schuif of een hendel die je moet inknijpen. Rolmessen zijn namelijk enorm scherp.

  Gebruik ik nog scharen om stof te knippen? Jawel hoor. Voor curven en kleine details hebben die nog steeds mijn voorkeur.

  #4

  Wonderclips

  Nog een naaitool waar ik een enorm bezwaar tegen had toen ik net begon te naaien. Ik had al gewone spelden in huis, dus in eerste instantie dacht ik ze niet eens nodig te hebben. Ook zijn ze gemaakt van hard plastic en voor iemand die om duurzaamheidsreden besloot te gaan naaien (hier lees je mijn origin-story), wilde ik dat vermijden. Plastic én ik had ze niet echt nodig… Neh. Ik stelde het kopen nog even uit.

  Ik noemde hierboven al mijn eerdere verlangen om sneller te naaien. Nou, dat is met wonderclips uiteindelijk wel gelukt. Ik ben blij dat ik ze toch geprobeerd heb. Ze zijn heel fijn om snel lagen stof aan elkaar vast te zetten. Vooral bij meerdere lagen dikke stof werken ze super. Probeer daar maar eens een speld doorheen te drukken: ellende. Ook het vermijden van de bloedvlekken die spelden veroorzaken, bespaart weer tijd.

  Must-have naaigereedschap
  Must-have naaigereedschap

  Ik bewaar mijn wonderclips in een leuk glazen bakje van de kringloop.

  Een hele grote tip
  Gebruik ze NIET in de buurt van je strijkbout. Dat heb ik een paar keer te vaak gedaan; ze worden beurs door de warmte en knappen vervolgens bij het kleinste beetje druk op spectaculaire wijze uit elkaar 🙂

  #5

  Een systeem om mijn naaipatronen op te bergen

  Als je begint met naaien, kom je er gewoon niet omheen: je verzamelt stapels naaipatronen. Overgetrokken patroondelen, patroonvellen uit tijdschrijften, knipsels, zelfgemaakte patroontjes… Als je zoals ik bent, heb je ergens een berg papier liggen, weggedrukt in een la…

  Je hebt dan eigenlijk totaal geen kijk meer op alle geweldige patronen die over de tijd hebt verzameld. Misschien wordt door die berg papier die je moet doorspitten de drempel om aan een mooi project te beginnen wel hoger. Of misschien wordt iets maken opeens een vervelende taak.

  Dat vind ik dus zonde, frustrerend en oninspirerend. Orde in die chaos scheppen en vervolgens behouden is gewoon een must om mooie dingen te maken.

  Must-have naaigereedschap

  Al je prachtige naaipatronen gereduceerd tot een suf stapeltje papier 🙁

  Dus ik heb er iets op bedacht: een patroonkaart waar je álle informatie over je patroon op kwijt kunt. Die schuif je een ringband, folder of envelop samen met je patroondelen en voortaan heb je altijd alles netjes op één plek bij elkaar.

  Must-have naaigereedschap
  Must-have naaigereedschap

  De oplossing!

  Er is plek om te schrijven over:

  Must-have naaigereedschap
  Must-have naaigereedschap

  Als je het mij vraagt is dit echt de grootste must-have ‘naaigereedschap’ uit dit lijstje.

  Ik heb ‘m in twee versies: als printable en als ready-made pakketjes van 15 kaarten, beide zowel in het Engels als het Nederlands. Je vind ze in mijn Etsy shop.

  Must-have naaigereedschap

  Plaats je een bestelling op Etsy, dan stel ik een mooi pakketje voor je samen

  Natuurlijk zijn er honderdduizend naaitools en fournituren die handig zijn om te hebben, maar van de bovenstaande vijf wens ik nu dat ik ze eerder had gehad. Aan de andere kant werkt iedereen weer anders, en zijn deze tools voor jou misschien minder relevant. Deel graag hieronder welk naaigereedschap jij absoluut niet kunt missen. Ik ben heel benieuwd of ik nog meer handige tools ten onrechte links laat liggen 🙂

  Cheers,

  (Maar jij mag Soof zeggen)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *