Lenzing: alles wat je moet weten over Tencel™ en Ecovero™ stoffen

Door: Sophie ten Wolde Duurzaam naaien

Ben je wel eens online naar stoffen aan het zoeken en dat je dan denkt: “ik heb geen idee wat deze woorden betekenen die hier op mijn scherm staan.” EcoVero viscose crêpe… Tencel Lyocell jersey knit… Modal rib knit… Eeehh, wat? Ik snap dat. Ik wil er óók beter in worden. Dan wordt het uitzoeken van duurzame stoffen nog leuker en intuïtiever. En waarom zou ik die info voor mezelf houden? Daar heb ik een blog voor (knipoog) Ik ga een naslagwerk van duurzame stoffen(producenten) creëren, die ik stuk voor stuk ga uitpluizen en in een notendop ga samenvatten in een blog.

Om mee te beginnen: dit is alles dat je als thuisnaai(st)er moet weten over de duurzame stoffen van Lenzing: Tencel™ en EcoVero™.

lenzing

Lenzing

Lenzing is een producent van circulair textiel, waarbij gebruik wordt gemaakt van gesloten kringlopen. Zij focussen zich op maximale duurzaamheid bij het produceren van stoffen en dat is terug te zien in de meerdere merknamen die ze op de markt hebben gebracht. Lenzing heeft milieuvriendelijke processen ontwikkeld voor de productie van modal, lyocell en viscose, die momenteel niet commercieel beschikbaar zijn voor anderen.

Lenzing
Lenzing

Deze merknamen en hun verschillende vezels en productieprocessen zijn makkelijk door elkaar te halen. Zelfs webshops met duurzame stoffen zie ik het soms fout zeggen. Begrijpelijk! Ik zal ze hieronder voor je opsommen:

→ Lenzing Tencel™

Tencel™ is een merknaam van Lenzing, maar wordt ook regelmatig als materiaalnaam gebruikt. Lenzing’s Tencel™ stoffen zijn CO2-neutraal en zijn gemaakt van houtpulp uit FSC gecertificeerde bossen. De vezels van deze stof zijn erg sterk en zacht. Door de natuurlijke oorsprong van de vezels wordt vocht goed gereguleerd. Perfect dus voor kleding en beddengoed.

Lenzing

De Tencel™ stoffen van Lenzing kunnen twee soorten vezels bevatten.

Tencel is een merknaam, lyocell en modal zijn dat niet.

Met deze twee verschillende vezels, waarbij het productieproces dus iets verschilt, kunnen verschillende soorten stoffen in verschillende samenstellingen worden gemaakt. Van denimstof met elastaan tot knits tot allerlei dikten meubelstof.

→ Lenzing EcoVero™

EcoVero wordt ook geproduceerd door Lenzing en is ook een merknaam. Onder deze merknaam maken zij een milieuvriendelijk soort viscose. Handig om te weten: viscose is een half-synthetische vezel dat net zo prettig draagt als katoen en net zo zacht voelt als zijde. Vroeger werd viscose ook wel kunst-zijde genoemd.

Lenzing
Lenzing

Lenzing stoffen als duurzaam alternatief voor viscose

Viscose, als materiaal, is niet per definitie duurzaam. Vooral omdat het veel chemicaliën en water kost om dit materiaal te produceren. EcoVero daarentegen heeft een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk en is daarom een erg goed duurzaam alternatief. Het bleken van de houtpulp, uit FSC gecertificeerde bossen, gebeurt 100% chloorvrij. Ten opzichte van de productie van ‘gewoon’ viscose, is EcoVero viscose gemaakt met 50% minder CO2 uitstoot en wordt slechts de helft van de hoeveelheid water en energie gebruikt.

Lenzing EcoVero is licht, comfortabel, zijdezacht, ademend en licht glanzend. Daarnaast lijkt het op het duurzame materiaal Tencel (zie hierboven), maar heeft een veel hogere kleurvastheid. Hierdoor gaat kleding langer mee en daarom is deze stof ook weer… duurzaam.

Let op de merknamen en keurmerken

Modal, lyocell en viscosestoffen an sich zijn niet per definitie duurzaam. Dat Lenzing duurzaam modal stoffen weet te produceren, betekent niet dat alle modal stoffen duurzaam zijn. Zo worden er, naast de duurzame houtkap van Lenzing, ook meer dan genoeg stoffen geproduceerd van houtpulp uit onbeheerde bossen. Regenwouden bijvoorbeeld. (bron) Het is goed om daarbij stil te staan. Check altijd even of de stof die je gaat kopen verbonden is met één of meerdere vertrouwde keurmerken of merknamen. Doe je dat niet, dan kun je er niet zeker van zijn dat de productie van de stoffen die je wilt gebruiken voor je naaiproject duurzaam is geweest.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

    Waar koop je Lenzing stoffen?

    Wil je een keer naaien met stoffen van Lenzing? Deze duurzame stoffen vind je voornamelijk onder de namen Tencel en Ecovero. Vraag ernaar in je lokale stoffenwinkel of neem een kijkje op webshops met duurzame stoffen, zoals Schone Stoffen. Check ook eens mijn blog Duurzame stoffen: 7 webshops op een rij, waar ik een selectie webshops met duurzame stoffen heb samengebracht. Daar kun je uren (kwijlend) doorheen bladeren.

    Stem met je geld

    Hoe klein de metrages ook zijn die je besluit aan te schaffen, het kopen van duurzaam geproduceerde en gecertificeerde stoffen is 1 stem voor een betere wereld. Een stem tégen milieuvervuiling en -verwoesting en vóór een productiewijze van stoffen die de toekomst aan kan. Hoe klein en onschuldig het ook lijkt om te kiezen voor een duurzame stof; je vergroot de vraag. Dat is waar verandering echt begint. Dat is duurzaam naaien.

    Ik hoop dat deze blog je wat verheldering heeft gebracht op het gebied van de stoffen die Lenzing produceert en de hiërarchie waaronder deze gemaakt worden. Mocht je nog meer willen weten over duurzame stoffen, keurmerken en dergelijke, dan raad ik je deze blogs aan:

    Waar koop je duurzame stoffen? – Duurzame stoffen: 7 webshops op een rij >

    Over het GOTS keurmerk – Duurzame stoffen: wat is het GOTS keurmerk? >

    Heb je wel eens genaaid met Tencel of EcoVero stoffen? Laat me hieronder weten hoe dat ging!

    Cheers,

    (Maar jij mag Soof zeggen)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *