Met het toenemen van het aantal bewuste consumenten is het als producent niet meer genoeg om alleen te roepen dat je een duurzame productieketen hebt. Consumenten willen meer. Vaak is dat duidelijkheid en transparantie in de vorm van een keurmerk. Het GOTS keurmerk bijvoorbeeld. Wat betekent dit icoontje met het t-shirtje en waarom is het belangrijk om juist stoffen met een GOTS-certificering te kopen?
Voor deze blog heb ik door flink wat documentatie gespit. Ik hoop dat ik het kopen van duurzame(re) stoffen zo ietsje makkelijker voor je kan maken. Daar gaan we!
Wat is het GOTS keurmerk?
‘GOTS’ staat voor Global Organic Textile Standard. Zoals de naam al suggereert, is het een ‘standaard’ voor organisch textiel. Producten met dit keurmerk voldoen aan een set regels die betrekking hebben op het hele productieproces van textiel, van het oogsten van rauwe materialen tot aan het milieuvriendelijk en sociaal verantwoordelijk produceren van de stof.
Om het beschermde GOTS keurmerk te mogen gebruiken, moet voldaan worden aan alle regels in deze standaard. Wordt er aan één regel niet voldaan, dan mag het eindproduct het GOTS certificaat niet gebruiken.
Het GOTS keurmerk
Bron: https://global-standard.org/
Waarom bestaat het GOTS keurmerk?
Duurzame mode, etisch geproduceerde kleding, ‘fair’ collecties… het zijn termen die voor veel mensen en bedrijven een andere lading hebben. Het GOTS keurmerk is in het leven geroepen om één duidelijk gedefinieerde set criteria aan te bieden waar een product aan moet voldoen. Wanneer een product dit keurmerk heeft, kun je er zeker van zijn dat deze voldoet aan het complete regelboekje.
Eén overkoepelende standaard hebben is handig omdat deze in alle grote branches wordt begrepen. Iedereen spreekt over dezelfde regels, waardoor er minder ruis op de lijn ontstaat (bijvoorbeeld wanneer er tientallen keurmerken zouden bestaan). Daarnaast krijg jij, als consument, de kracht in handen om betere en meer verantwoorde keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.
Wat betekent het GOTS keurmerk?
Wat betekent het precies wanneer je een icoontje van de GOTS-certificering ziet staan? In feite betekent dat dat er kritisch is gekeken naar het complete productieproces van een eindproduct. Hieronder valt onder andere het oogsten, spinnen, weven, bewerken, vervaardigen en het verhandelen van het eindproduct.
Een paar belangrijke pijlers van dit keurmerk zijn:
- Het hebben van een minimum van 70% gecertificeerde organische vezels. Organische vezels zijn vezels die gemaakt zijn zonder synthetische pesticiden of genetisch gemodificeerde organismen
- Geen gebruik van zware metalen of schadelijke chemicaliën
- Geen gebruik maken van kleurstoffen die bekend staan als allergeen
- Een werkomgeving met een ethisch verantwoorde en eerlijke behandeling van arbeiders. Zo is kinderarbeid niet toegestaan, krijgen de arbeiders veilige en gezonde werkplekken en worden ze op een passende manier betaald voor hun werk.
Benieuwd naar de precieze punten waar naar wordt gekeken tijdens een inspectie voor een GOTS keurmerk? Hier worden de verschillende onderdelen van het productieproces nog eens goed belicht.
Waarom zou ik moeten naaien met stoffen met het GOTS keurmerk?
Pas wanneer aan zeer strenge regels wordt voldaan, krijgt een producent het recht om gebruik te maken van het GOTS keurmerk. Jij, als consument, krijgt dus de garantie dat gedurende het volledige productieproces op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier is gewerkt. Zo hoef jij je dus geen zorgen te maken over de echtheid van bepaalde claims van verkooppunten en koop je met een gerust hart stoffen die zacht(er) zijn voor de planeet.
Tip: een 100% GOTS webshop
Laatst vond ik een webshop met uitsluitend GOTS-gecertificeerde producten: Ecotex. Hier scoorde ik laatst GOTS-gecertificeerd naaigaren, maar ze hebben ook een prachtige collectie stoffen. Benieuwd? Kijk hier verder.
Dat was ‘m! Ik hoop dat deze blog duidelijkheid biedt over de term ‘GOTS-gecertificeerd’. En dat je naai-vaardigheid er zo een klein stukje duurzamer van wordt.
Wat zijn jouw ervaringen met het GOTS keurmerk? Koop je wel eens stoffen met dit keurmerk?
Cheers,
(Maar jij mag Soof zeggen)