Duurzame stoffen kopen: 7 (web)shops op een rij

Door: Sophie ten Wolde Duurzaam naaien

Als ik naai, dan naai ik duurzaam. Toen ik laatst een jurk maakte voor een bruiloft (de #V9311 van Vogue Patterns) heb ik behoorlijk wat tijd gestopt in het vinden van duurzame stoffen om die van te maken.

En daarmee bedoel ik… werkelijk uren! Ik ben sowieso wel iemand die graag haar opties verkent voor het maken van een keuze als deze, maar het had flink wat tijd bespaard als een blog zoals deze al bestond. Een lijstje met webshops die niet alleen stoffen verkopen, maar die dat dus ook doen met een duurzame insteek. Het viel me op dat de keuze eigenlijk best groot is… als je weet waar je moet zoeken.

Dus: hieronder een lijst met 7 webshops die ik uitgekamd heb om de perfecte duurzame stoffen voor jouw project te vinden. Hopelijk helpt het jou op je zoektocht!

duurzame stoffen kopen

Nummer 1: Schone Stoffen

Uiteindelijk de shop waar ik mijn aankoop heb gedaan: een goddelijke linnen-katoen mix. Wat een fijne winkel is dit! Schone Stoffen heeft prachtige foto’s en een heel duidelijke beschrijving. Ook fijn dat, als je alleen duurzame stoffen wilt kopen zoals ik, je je tegoed kan doen aan het complete assortiment 🙂

Stoffen, fournituren, deadstock, naaipatronen, workshops

➝ www.schonestoffen.nl

➝ instagram.com/schonestoffen

Nummer 2: Studio Spatz

Ook bij Studio Spatz vind je een heerlijk assortiment om in te duiken als je op zoek bent naar duurzame stoffen, want ook op deze webshop zijn alle producten duurzaam. Van gekleurde katoentjes tot gezellige tricots die perfect zijn voor kinderkleding.

Stoffen, fournituren, A0 printservice en een tip: stofpakketjes met naaipatronen er al bij!

➝ www.studiospatz.nl

Nummer 3: Enschede Textielstad

Enschede Textielstad is een weverij in mijn eigen hometown Enschede. Zij produceren vraaggestuurd stoffen voor designers en merken, maar hebben ook een webshop waar ze kleinere metrages aanbieden. Daar vind je werkelijk prachtige stoffen van gerecyclede materialen (zoals spijkerbroeken) en lokale grondstoffen (zoals Europees linnen en hennep). Als je iets zoekt dat absoluut uniek is, dan ben je bij Enschede Textielstad aan het juiste adres.

Stoffen, kant-en-klare producten van eigen stoffen

➝ www.enschedetextielstad.nl

➝ instagram.com/enschedetextielstad

Nummer 4: Pure Coverz

Pure Coverz is een waar walhalla wanneer je op zoek bent naar producten van biologisch katoen, dat is namelijk hun specialisatie. Ieder product, of zoveel als ik er aangeklikt heb, heeft een keurmerk zoals bij voorbeeld het GOTS keurmerk. (Wil je daar meer over weten? Eerder schreef ik daar een overzichtelijke blog over.) Kijk ook eens bij het tabje merken. Daar val je in een fantastische rabbit hole van producenten die biologische stoffen en producten maken. Er gaat een wereld voor je open!

Stoffen, fournituren, woontextiel, naaipatronen en boeken

➝ www.purecoverz.nl

➝ www.instagram.com/PureCoverz

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

  Nummer 5: Ansje Handmade

  Bij Ansje is het complete assortiment duurzaam. Zo fijn! Ook hier staat de shop vol met de mooiste stoffen, fournituren en patronen. Handig: in de menubalk vind je een kopje “stof per project”. Zo vind je de perfecte stof bij het soort project dat je aan het maken bent (bijvoorbeeld een jurk zonder stretch of kinderkleding). Hoef jij in ieder geval geen zorgen te maken dat je per ongeluk de verkeerde stof koopt.

  Stoffen, fournituren, stoffenpakketten, deadstock, naaipatronen, magazines en boeken

  ➝ www.ansje.eu

  Nummer 6: Hazeltjes

  En als laatste op de lijst, maar zéker niet als minste: Hazeltjes. Zoals ze het zelf zeggen op hun website: “In onze webshop zijn stoffen te vinden waar we zelf super blij van worden. Omdat ze zo vrolijk zijn én omdat ze onder GOTS geproduceerd worden (of tenmínste Oecotex). Dat is ook het uitgangspunt van ons assortiment.” Ben je een brei(st)er of haak(st)er? Dan word je van deze shop extra blij, want Hazeltjes verkoopt ook duurzame brei- en haaktoebehoren.

  Stoffen, fournituren, brei- en haaktoebehoren, patronen, boeken, verrassingspakketten

  ➝ www.hazeltjes.nl

  ➝ www.instagram.com/hazeltjesstoffen

  (Bonus) Nummer 7: je plaatselijke kringloopwinkel… de aller-duurzaamste

  Tja, ik zeg het zo vaak, maar ik zeg het nog maar een keer wat harder voor the people in the back: de allerduurzaamste stof is natuurlijk de stof die al bestaat. Die niet meer speciaal voor jou geproduceerd hoeft te worden, maar die op het punt staat om bij het textielafval te belanden. Zulke stoffen vind je bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel, waar afgedankte stoffen (die nog bruikbaar zijn) vaak als eerst belanden. Neem daar een kijkje! Wie weet vind je wel een prachtige vondst, die alle stoffen op bovengenoemde websites doet verbleken.

  Kijk hier waar er een kringloopwinkel bij jou in de buurt is: allekringloopwinkels.nl/nederland

  Dat was mijn round-up! Ken jij nog een andere webshop met duurzame stoffen? Laat het weten in de reacties hieronder, dan kunnen we het lijstje blijven aanvullen!

  Veel naaiplezier 😀

  Cheers,

  (Maar jij mag Soof zeggen)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *