Creatieve podcasts om je inspiratie te kick-starten

Door: Sophie ten Wolde Duurzaam naaien

Naaien is een hobby waarbij je vooral met je handen werkt. Ik vind het zelf heel fijn om tijdens het naaien (knutselen, ontwerpen, repareren, tinkeren…) iets te hebben om naar te luisteren. Soms zet ik een Twitch-stream of een Youtube-playlist op, maar op andere momenten heb ik meer zin in een creatieve podcast. Ik heb er al honderden uren podcasts luisteren op zitten 🙂

In deze blog deel ik graag 5 hele toffe podcasts met je die over kleding, naaien of creativiteit gaan. Plus aanbevelingen voor specifieke afleveringen!

creatieve podcasts

Nummer 1: Dressed: the History of Fashion

Dressed: the History of Fashion is een podcast over alle verschillende facetten van kleding. Het maken, het ontwerpen en het culterele belang ervan, maar ook duiken April en Cassidy de geschiedenis in. Van Paul Poiret tot onbekende hoedenmakers uit de arbeidsklasse tot de oude Egyptenaren… als je net als ik een sucker bent voor modegeschiedenis, zou ik deze podcast lekker vanaf de eerste aflevering beluisteren.

Aanbevelingen

Over modegeschiedenis gesproken: ik vind zelf de geschiedenis van de Europese vorstenhuizen razend interessant. De manier waarop kleding van die kwaliteit driehonderd jaar geleden werd gemaakt, is lichtjaren verwijderd van hoe dat nu gaat. Ik zou je de volgende twee afleveringen van harte kunnen aanbevelen:

➝ “Queen Alexandra: Behind the Seams, an interview with Kate Strasdin

➝ “Re-Dressed: Rose Bertin and the Reign of Marie Antoinette: an Interview with Kimberly Chrisman-Campbell

Nummer 2: Love to Sew podcast

Van deze podcast heb ik op het moment van schrijven alle 214 afleveringen geluisterd. Van deze ben ik echt fan. Als je zin hebt in een creatieve podcast die zowel entertaining als educational is, moet je Love to Sew absoluut eens opzetten.

In deze podcast bespreken Helen en Caroline werkelijk ieder aspect van zelfmaakmode. Ze praten over brede onderwerpen zoals stoffen, technieken en tools, maar ook over zelfbeeld, het hebben van een stoffenverslaving, het vinden van je persoonlijke stijl… En regelmatig hebben ze bijzondere gasten in de studio waarmee ze gezellige gesprekken voeren over naaien.

Aanbevelingen

Zoals jullie weten hou ik van duurzaam naaien. Love to Sew heeft daar een paar gave afleveringen over gemaakt. Deze bijvoorbeeld:

➝ “EPISODE 180: ZERO WASTE SEWING

➝ “EPISODE 186: TRANSFORMING THRIFTED TEXTILES WITH FRANCISCO DIAZ

Nummer 3: Creatiedrift

In deze podcast gaat Ruben Stelli iedere aflevering in gesprek met een creatieve maker, doener of denker. Zo praat hij onder andere met illustratoren, programmamakers, fotografen en visueel kunstenaars. Wellicht gaat het hier minder over naaien, maar als jij het tof vind om met je handen aan de slag te zijn, dan zul je door alle verschillende manieren waarop deze mensen naar creativiteit kijken, als nog inspiratie uit deze gesprekken halen.

Aanbevelingen

Deze gesprekken in het bijzonder vond ik leuk om te beluisteren.

➝ “#03 Ruimte maken voor je eigen fascinaties en speelsheid — met ontwerper Floris Hovers

➝ “#05 Onstilbare drang om te maken, dopamine en creativiteit — met Gijs van den Berg (KesselsKramer)

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief over duurzaam naaien
en ontvang als bedankje deze patroonplanner als printable in je inbox.

  Nummer 4: Elise Gets Crafty

  Deze podcast heb ik wat recenter gevonden. Ik heb op het moment van schrijven nog niet veel afleveringen geluisterd, maar het is er zeker eentje om op te slaan. Elise maakt sinds 2016 creatieve podcasts die gaan over een creatieve lifestyle in de breedste zin van het woord. Niet alleen gaat ze in gesprek met makers, maar ze heeft ook leuke solo-afleveringen waarin ze haar gedachten deelt over onder andere: tijd maken voor creativiteit, projecten plannen en het zijn van een beginner.

  Aanbevelingen

  Een paar leuke gesprekken met makers zijn deze.

  ➝ ”On continuing to dream big / ep 127

  ➝ ”MAKER CHAT 2: Sarah Perez / ep 130

  Nummer 5: How She Creates Podcast

  In deze podcast deelt Lauren Hooper hele interessante takes op creativiteit. Ook deze podcast gaat niet over één vast onderwerp, maar werpt eerder licht op verschillende hoeken van het hebben van een creatieve lifestyle.

  Aanbevelingen

  De How She Creates Podcast gaat niet alleen over de happy-go-lucky kant van makerschap, maar ook onderwerpen zoals angst en vastzitten in een creatieve sleur. Herkenbaar en belangrijk dat ook zulke afleveringen bestaan!

  ➝ “Stop Self Sabotaging your Creativity with Ashley Beaudin

  ➝ “Overcome Fear & Live a Life of Creativity with Tiffany Han

  Nog meer podcasts om te checken

  ➝ MIMI

  Ook weer een creatieve podcast waarvan ik hooked ben vanaf aflevering 1. Melanie gaat in gesprek met creatieve makers en bespreekt met hen zaken zoals hun jeugd, hun creative practice en in sommige gevallen hun rise to fame. Lekker down-to-earth en enorm inspirerend.

  ➝ The Jenna & Julien podcast

  Heerlijke onzin podcast waarin Jenna Marbles en Julien Solomita (een Youtube-duo die ik al sinds 2012 volg) in gesprek gaan over werkelijk van alles. Ik hou van hun unieke persoonlijkheden en hun hondjes, die ook vaak te gast zijn in de show. Nieuwe afleveringen komen er niet meer bij, maar ik luister de bestaande zonder probleem een derde, vierde of vijfde keer.

  ➝ Gouwe Klauwe

  De podcast van mijn business-coach Margriet (De Makers Coach). Ab-so-lute aanbeveling als je geïnteresseerd bent in creatief ondernemen en het fenomeen ‘van je passie je werk maken’. Heerlijk inspirerend en empowering.

  ➝ De Makers

  Nog eentje die ik volop geluisterd heb: De Makers, een podcast van Dide Vonk. Hierin gaat zij in gesprek met allelei mensen, makers, in de cultuursector. Acteurs, kostuumontwerpers, programmamakers, schrijvers, muzikanten… In deze podcast vind je het antwoord op de vraag: “hoe doen anderen dat?”.

  ➝ Pim Pam Podcast

  Vrienden Theo Maassen en Henk van Straten verzinnen spontaan een woord bij de letter die ze draaien met hun Pim Pam Pet-schijf. Over dat woord maken ze een podcast-aflevering. Onbevangen en schaamteloos. Lekker op autoplay laten lopen, je bent uren zoet.

  Dat was mijn round-up! Weet jij nog meer creatieve podcasts die je zou aanbevelen? Stuur me dan graag een berichtje, dan zet ik ‘m erbij!

  Veel naaiplezier 😀

  Cheers,

  (Maar jij mag Soof zeggen)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *